Er Turid Norges sprekeste guide?

En dame er guide for en gruppe turister i byen Stavanger

Turid Gjesdal (78) har jobbet som guide i over 50 år ved GuideCompaniet. Hun vil aller helst ha de turene som er mest krevende. I 2021 ble Turid hedret med Medaljen for lang og tro tjeneste. Foto: Tord Paulsen

I over 50 har Turid Gjesdal (78) vært guide i Stavanger og Haugesund ved GuideCompaniet. – Det blir en lidenskap, sier Turid.

Det går mot en hektisk sommer for Turid. Grunnet pandemien har hun bestillinger fra i fjor som skal tas igjen i år i tillegg til denne sesongens bestillinger. Men, det er ikke noe problem for denne damen, som blir 79 i år - ja, du leste riktig, 79!

– Jeg elsker denne jobben. Det er møtet med mennesker på tur, de er på ferie, de er glade og hører på det du forteller, sier Turid.

Oljebyen Stavanger

Turid startet som guide helt i begynnelsen av 1970-tallet, samtidig med at Stavanger sto klar til å påta seg rollen som Norges oljehovedstad da den første oljeproduksjonen startet opp i 1971.

– I min ungdom emigrerte jeg til USA og jobbet på et sykehus der, men flyttet hjem igjen da amerikanerne begynte å komme til Stavanger, sier Turid.

Hun ville gjerne holde språket ved like, og meldte seg på guidekurs som varte i fem dager, slik det var den gang.

– Da vi kom ut på slutten av 70- tallet begynnelsen av 80- tallet, brukte oljeselskapene oss guider til turer til sine ansatte mede familier. Vi hadde uniformer og hver by hadde sin egen. I Stavanger var den mørkeblå bestående av drakt med skjørt og høyhælte sko.

Lurer du på hvordan Medaljen for lang og tro tjeneste fungerer?

Bomtur

Turid husker sin første guidetur veldig godt. Det ble nemlig ingen suksess.

– Da var jeg sammen med en gruppe postansatte fra Nederland på tur inn i Lysefjorden med båt for å vise frem Preikestolen. Problemet var bare at jeg ikke fant Preikestolen, ler hun hjertelig.

– Da jeg endelig fant Preikestolen var det for sent og alle hadde brukt opp filmen på kameraene sine. Da fikk jeg masse kjeft, minnes hun.

Stiller høye krav til seg selv

I dag vil Turid gjerne ha de litt mer krevende oppdragene.

– Jeg har ønsket meg fra kontoret at jeg gjerne vil ha de spesielle turene som krever litt mer, og lar de unge slippe til på cruiseskip etc., sier Turid.

Medaljen kan tildeles arbeidstakere som har

  • Jobbet hos samme arbeidsgiver i minst 25 år (før pensjon)

  • Vært i minst 50 % stilling

  • Et uklanderlig tjenesteforhold

Les mer om kriteriene

– Stavanger er en veldig fin by å være guide i da den har veldig bra størrelse og er et Norge i miniatyr, synes hun.

– For norske grupper kan man bruke lokalt stoff og historien om Norge, mens for utenlandske turister blir det litt mer om hvordan vi lever og hva vi spiser, sier Turid.

– Mange turister kommer i dag med cruiseskip. Stavanger har blitt veldig internasjonalt når det gjelder mat, men fortsatt er det hva vi spiser til frokost, lunsj og middag og at vi har matpakke og hva ting koster de stort sett lurer på, sier hun.

Alltid forberedt

Selv etter alle disse årene er Turid nøye med forberedelser.

– Jeg går alltid gjennom materialet og forbereder meg. Jeg har alt som finnes av historiebøker, og så har vi selvsagt internett. Vi kan alltid gå på nettet og finne det. Før leste vi avisen med lupe hver dag og klippet ut og samlet informasjon i store permer, sier Turid.

– Vi har jo våre kjørelister og «highlights» som vi skal innom, men utover det så må man kunne formidling og presentasjon. Det nytter ikke å kunne masse historie om man ikke kan formidle slik at folk hører på deg. Du må orke å legge mye arbeid i det, understreker hun.

Hedret med Medaljen for lang og tro tjeneste

Da Turid rundet 50 år som guide i 2021, ble hun hedret med Medaljen for lang og tro tjeneste.

– Jeg ble både beæret og overrasket. Jeg tenkte litt på at jeg hadde 50-årsjubileum og lurte litt på om noe kom til å skje, og så ble jeg overrasket på julebord i desember. Da fikk jeg Medaljen av den nye reiselivsdirektøren i Region Stavanger, Per Morten Haarr.

En dame får Medaljen for lang og tro tjeneste

I 2021 fikk Turid Medaljen for lang og tro tjeneste. Det var reiselivsdirektør i Region Stavanger, Per Morten Haarr, som stod for overrekkelsen.

– Nå er jeg i gang med nye guidekurs og opplæring og jeg oppdaterer meg på Lykkeland-turen vår, sier Turid.

Det var Turid sin sjef, Wenche Hansen i GudieCompaniet, som fikk ideen om å lage en guidet tur basert på den kjente NRK-serien.

– Det er mye som ikke er innspilt i Stavanger, men vi kan likevel fortelle hvordan Stavanger var på 70- tallet og alt hva man skulle gjøre med denne oljen og ingen trodde på, sier Turid.

En driftig dame

Ved siden av jobben som guide har Turid tidligere jobbet 30 år ved Sola Lufthavn. Der fikk hun fleksibilitet til å bytte vakter med andre for å gjøre guideoppdrag.

Og lurer du på hvem som var primus motor for å starte Stavanger Guideforening tilbake i 1974 og som var med på å etablere Norges Guideforbund, så var det Turid.

– Oslo og Trondheim hadde allerede sine egne foreninger. Vi startet noen kurs og sammen med turistsjefen fant vi ut at vi måtte ha det i litt fastere formere. Foreningen skal jobbe med guidenes ve og vel, og som er uavhengig av arbeidsgiver, sier Turid, som var leder for foreningen i mange år.

– På et større møte for guider fant vi ut at vi måtte ha vært eget landsforbund for å jobbe opp mot myndighetene og sørge for at alle hadde en utdannelse, en felles norsk utdannelse der hver by har sin lokale del, sier Turid. Dermed ble Norges Guideforbund etablert i 1984.

Når turistene ønsker akkurat deg

Denne sesongen blir hektisk for Turid og noen ferie blir det ikke. Det kan vente til vinteren.

– Wenche Hansen er en fantastisk flink sjef og finner rett guide til rett jobb. Det er mange dyktige guider, men ingen har nok holdt på like lenge som jeg har, sier Turid.

– Hvis ikke jeg hadde hatt en så god sjef som setter pris på meg, så hadde jeg nok ikke holdt på fortsatt, men det er noe spesielt når man får en følelse av at turistene ønsker akkurat deg på den turen og ingen andre - da blir jeg veldig glad. Jeg brenner for og elsker denne jobben, avslutter Turid.


Medaljen: – en lang historie

I 135 år har Norges Vel tildelt Medaljen for lang og tro tjeneste. Medaljen produseres av Det Norske Myntverket på Kongsberg med like stor presisjon som Nobels fredsprismedalje og andre verdifulle samlemynter. Det ligger fortsatt mye håndarbeid bak det ferdige produktet.

Medaljen er et håndfast bevis på god arbeidsinnsats i minst 25 år. Når arbeidsgiver søker om tildeling av Medaljen på vegne av en ansatt, betyr det langt mer enn en gave. Den representerer en tradisjon med solide verdier, og er et varig bevis på mottakers innsats og betydning.

Har du en hos dere som du synes fortjener medaljen for lang og tro tjeneste?

CaseSilvia Maria Suh