40 år med vinnerskaller

Thorleif Gunhildrud er sportsdirektør ved NTG og har fått Medaljen for lang og tro tjeneste.

Thorleif «Toffa» Gunhildrud (66), er sportsdirektør ved Norges Toppidrettsgymnas, NTG. I løpet av sine 40 år ved skolen har han vært med å trene flere av Norges fremste idrettsutøvere. I høst ble han hedret med Medaljen for lang og tro tjeneste for sin innsats. Foto: NTG

Sportsdirektør Thorleif «Toffa» Gunhildrud (66) vil helst snakke om elevene og ikke seg selv. Men, en liten honnør fortjener han for sin innsats gjennom 40 år ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG), skolen som har vært med på å få frem noen av Norges fremste toppidrettsutøvere.

Toffa, som han har blitt kalt siden han var liten gutt, har selv vært med å trene flere utøvere som har endt med pallplass i både VM og OL. Finn Christian Jagge, Lasse Kjus, Tom Stiansen, Hans Petter Burås og Aleksander Aamodt Kilde har alle gått på NTG med Toffa som trener.

Toppidrett i kombinasjon med skole er ikke for alle. Hva kreves det egentlig av ungdom som vil satse?

– Det er viktig å ha en god base når de starter. Vi har ingen drop outs, men elevene finner ut underveis om de orker dette, får tatt ut potensialet sitt og holder seg skadefrie. Sånn sett er det ikke mange som lykkes, men uansett får de med seg en veldig fin bakgrunn der man er strukturert, setter seg mål, og er ambisiøs, sier Toffa.

Lurer du på hvordan Medaljen for lang og tro tjeneste fungerer?

Hell i uhell

Toffa flyttet fra østkanten til vestkanten og Bærum som 12-åring. Han var aktiv i alpinmiljøet, men aldri så god at han satset. At han som voksen ble ansatt ved det som den gang het Norsk Alpingymnas, var egentlig ganske tilfeldig.

– Etter å ha studert økonomi, fikk jeg jobb på en lastebåt og dro til USA og flere steder i Asia. I Nepal ble jeg syk og innlagt på sykehus, og etter hvert kom jeg hjem uten noe å gjøre, sier Toffa.

– Men så fikk jeg tilbud om å bli lærer og trener ved Norsk Alpingymnas som ble startet av Roger Elstad på Bekkestua i Bærum. Skolen åpnet i 1981 med 12 elever og i 1982 startet jeg som lærer i matematikk og naturfag og trener i alpint.

En altmuligmann

I dag består NTG av 7 videregående skoler og 7 ungdomsskoler som kan tilby spesialisering i over 30 forskjellige idretter, har rundt 1 800 elever og har nærmere 400 lærere og trenere.

Medaljen kan tildeles arbeidstakere som har

  • Jobbet hos samme arbeidsgiver i minst 25 år (før pensjon)

  • Vært i minst 50 % stilling

  • Et uklanderlig tjenesteforhold

Les mer om kriteriene

– Sånn var det ikke i oppstarten. Den gang ble mye basert på dugnad, og jeg vekslet mellom å være lærer, trener, reiseleder, vaktmester og etter hvert rektor, forteller Toffa.

– Vi var først på Bekkestua og deretter Høvik, og så i noe brakker vi fikk gjennom kommunen i Griniveien, der vi holdt til i 10 år. I 1985 startet vi også opp med langrenn ved skolen med en dusj til guttene og en dusj til jentene, men det var jo ikke fasilitetene som skapte resultatene.

– Vi var en veldig god gjeng med unge trenere og lærere som forstod at dette var en spesiell skole der dugnadsarbeid krevdes, sier Toffa.

Telte aldri timer

Å jobbe som trener ved skolen var altså ingen ni til fire - jobb.

– Vi jobber med ungdom som vil noe, som er strukturerte har målsettinger og er lette å jobbe med. Man telte aldri timer, men gjorde den jobben som måtte gjøres. Det var mye reising, men det var jo en del av konseptet. Var det snø dro vi på ski og var det dårlig vær gjorde vi skole, sier Toffa.

Vinnerskaller

En av de som Toffa har trent er Finn Christian «Finken» Jagge, som dessverre gikk bort i juli 2020.

– Finn Christian begynte som elev samme år som jeg ble ansatt i 1982 og den første på NTG som fikk gull i OL. Da skjønte vi at det gikk an å prestere i OL også, og det ble satt en holdningskultur og prestasjonskultur deretter, sier Toffa.

Han har også vært med å trene Tom Stiansen og Lasse Kjus.

– De to gikk i samme klasse. Tom er leken og Lasse er detaljorientert. Men, de to kom i samme treningsgruppe og både lærte av og hjalp hverandre.

– Det er gøy å se at forskjellige typer kan lykkes, men når det kommer til de som virkelig vil, har de et veldig sterkt konkurranseinstinkt i seg og de er mentalt sterke når de stiller til start. Det er jo de som trener mest og som står i det selv om det er storm, regn eller sludd, som får det til, mener Toffa.

En oversikt over medaljer og pallplasseringer av idrettsutøvere som har gått på NTG.

Finn Christian “Finken” Jagge begynte som elev samme år som Toffa ble ansatt i 1982 og den første på NTG som fikk OL-gull. Siden den gang har mange flere elever fra NTG sikret Norge pallplass. Oversikten er fra 22. mars 2022. Foto: NTG

Må være tett på

– Man gir mye av seg selv fordi man får så stor respons tilbake. Jeg har alltid likt å være med på treninger får å individualisere og være tett på. Noen ganger, når det er tungt, må man gå bak og dytte eller sørge for at treningen blir allsidig og glede -og leksorientert, sier Toffa.

Hver uke kjørte han bakkeløp med alpingjengen i Holmenkollen, en blytung øvelse.

– Men vi fikk fram latteren for det.

Ble sportsdirektør

Etter hvert ble det vanskelig å kombinere familieliv med all reisingen. 200 reisedøgn var helt vanlig.

– Jeg ble sportsdirektør etter hvert både pga. mye reisevirksomhet, men også fordi skolen vokste og vi trengte en reell ledelse på plass, sier Toffa.

I dag er skolene organisert slik at en rektor er ansvarlig for skoledelen og en toppidrettssjef har ansvar for alle idretter. I tillegg er det trenere i 100 prosent stilling innen hver idrett som tilbys ved skolene.

– Alle skolene blir fulgt opp av meg, så jeg reiser rundt til skolene og besøker idrettene og treneren og elever også. Vi har så utrolig mange dyktige folk, skryter Toffa.

Bra folk

Og det er de bra folka, både i form av elevene og de ansatte som gjør at 40 år ved NTG har flydd av gårde.

– Du gleder deg til å treffe kolleger og komme på jobb. Det er en allsidig jobb der dagene aldri er de samme. Det er noe nytt som skjer hele tiden og flotte kolleger som er genuint interessert der vi har herlige diskusjoner og utvikling hele tiden, sier Toffa.

– Jeg var bare 25-26 år da jeg fikk ansvar. Det er en fin ting å gi ansvar til unge folk som vokser med oppgaven. Å ha ungdommelig friskhet og pågangsmot i kombinasjon med eldre med erfaring som gjør at man unngår de verste fellene, utgjør et godt team. Så vi trengs vi gamlingene også, humrer Toffa.

Medaljen for lang og tro tjeneste

Da NTG i oktober holdt et jubileumsseminar, fikk Toffa overrakt Medaljen for lang og tro tjeneste som takk for sin innsats gjennom 40 år.

– Medaljen kom veldig overraskende og jeg hadde ikke tenkt på det, men jeg ble rørt over at noen hadde innstilt meg og tenkt på meg, sier Toffa.

Viktig livslæring

– Man får mye god, gratis læring som man kan ta med seg videre i livet ved å gå på skolen her. Alle møter motgang og man får noen slag noen gang, og sånn vil det være i arbeidslivet generelt. Da må man bare børste av seg støvet og reise seg, sier Toffa.

– Og da er det viktig å ha gode folk rundt seg. Jeg har vært heldig med sjefen min og gode kolleger som trår til når det trengs, sier Toffa, og trekker frem skolens motto: God alene. Best sammen.


Medaljen: – en lang historie

I 135 år har Norges Vel tildelt Medaljen for lang og tro tjeneste. Medaljen produseres av Det Norske Myntverket på Kongsberg med like stor presisjon som Nobels fredsprismedalje og andre verdifulle samlemynter. Det ligger fortsatt mye håndarbeid bak det ferdige produktet.

Medaljen er et håndfast bevis på god arbeidsinnsats i minst 25 år. Når arbeidsgiver søker om tildeling av Medaljen på vegne av en ansatt, betyr det langt mer enn en gave. Den representerer en tradisjon med solide verdier, og er et varig bevis på mottakers innsats og betydning.

Har du en hos dere som du synes fortjener medaljen for lang og tro tjeneste?

Silvia Maria Suh