Har bidratt til å trygge verdensfreden

Vei 1 til web.jpg

Da ingeniøren Kjell Arne Løken (65) skulle gå av med pensjon, fikk han både Medaljen for lang og tro tjeneste og en vei oppkalt etter seg. Så har han også vært med på å trygge verdensfreden gjennom sine 36 år ved Stiftelsen NORSAR.

Langt inne i skogen på Løten i Hedmark ligger det en så avansert målestasjon at den kan registrere og måle styrken på både naturlige og menneskeskapte rystelser. Ta for eksempel den 9. september 2016 da det ristet litt ekstra i skogen på Løten. Etter 10 minutter ble det klart at det var Nord-Korea som hadde gjennomført en kjernefysisk prøvesprengning der sprengkraften ble anslått til 10-15 kilotonn TNT.

Det er hovedsakelig ved denne stasjonen Kjell Arne har hatt sitt virke som ingeniør ved NORSAR, en internasjonalt anerkjent og uavhengig forskningsstiftelse med spesialister på seismologi og seismisk overvåkning.

– Selve jobben har vært en drømmejobb, det er jo ikke mange av denne typen jobb, sier Kjell Arne.

Har laget mye selv

I 1996 vedtok FN en avtale som forbyr prøvesprengninger av atomvåpen. Forskere fra NORSAR deltok i forhandlingene knyttet til avtalen og bidro til etableringen av et overvåkningssystem. Prøvestansavtalen er signert av 184 land, men den har ikke tredd formelt i kraft siden den ikke er ratifisert av alle. Likevel kontrolleres etterlevelsen av avtalen, slik som på målestasjonen på Løten. I tillegg finnes det ytterligere fem målestasjoner rundt omkring i Norge, og Kjell Arne har vært involvert i byggingen av de alle.

– Det har ikke alltid vært like lett, det er mye som er tilpasset og som vi har laget selv. Dette er jo ikke akkurat utstyr man kan kjøpe i butikken, selv om det nå finnes firmaer som har spesialisert seg, sier Kjell Arne.

– Jeg fikk stadig være med på prosjekter, særlig når de nye stasjonene skulle bygges sånn som den i Karasjok. Da var jeg borte i en hel måned. Det har nok kanskje vært det mest spennende jeg har gjort i NORSAR, å bygge noe opp fra bunnen av til jeg var ferdig, sier Kjell Arne.

Trives ute

En typisk jobbdag for han har bestått av mye rart.

– Om sommeren kan det være kabelbrudd. Da må jeg dra ut og finne feilen på stedet. Det har også hendt at det har vært lynnedslag som har laget trøbbel, sier Kjell Arne, som trives godt med å være ute.

Hjernen i målestasjonssystemet samler inn data via kabler som er lagt ut i terrenget og som er knyttet opp mot 25 målepunkter. Resultatene fra disse punktene sendes videre inn til hovedkontoret på Kjeller i Lillestrøm kommune.

– Så er det i hvert fall 150 kilometer med kabelgrøft som er lagt ut. Vi har gått hele med GPS sånn at førere av gravemaskiner og skogsmaskiner kan se hvor de skal kjøre hen og ta hensyn. Det ser ut som det har fungert da det har blitt mindre kabelskjøting, sier Kjell Arne.

Ble hedret med Medaljen og en vei

En finværsdag før sommerferien hadde flere av hans nærmeste kolleger og ledere tatt turen opp fra hovedkontoret for å feire Kjell Arnes siste dag på jobb.

Det ble god mat, sang ved verneombudet og tale fra administrerende direktør Anne Strømmen Lycke.

– Prøvestansavtalen er alle enige om at står, selv om den ikke er trådt ordentlig i kraft. En av grunnene til at det virker er på grunn av alle stasjonene og at teknologien fungerer. Du har gitt oss et bidrag for å trygge verdensfreden. Ellers tror jeg Prøvestansavtalen hadde hengt i en tynn tråd, sa blant annet Strømmen Lycke i sin tale til Kjell Arne.

For sin innsats ved NORSAR ble Kjell Arne overrakt Medaljen for lang og tro tjeneste. I tillegg ble han hedret med at den lille veien som fører opp mot målestasjonen fikk navn etter han - Kjell Arne Løkens vei.

– Det er storveis med både Medaljen og vei, overraskende og hyggelig, synes Kjell Arne.

Silvia Maria Suh